Wyróżnienie w Rankingu Sklepów Internetowych 2015 w kategorii Żywność
Zaloguj się lub jako:
Sklep » Kuchnia polska » Świąteczny pasztet

Świąteczny pasztet

Przepis wg Raj Smakosza

Składniki:

  • 1 kg mięsa wołowego
  • 1 mięsna kura lub duży kurczak lub 4-5 udek z kurczaka
  • 1 kg boczku, podgardla lub innej tłustej wieprzowiny
  • 500g wątróbki
  • 4 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera
  • 500g pieczarek
  • 4 jajka
  • bułka tarta
  • pół kostki smalcu
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa (najlepiej cała, świeżo starta), liście laurowe i ziele angielskie  

Z mięsa drobiowego i wołowego najlepiej ugotować dobry rosół. Oprócz mięsa w rosole gotujemy marchewkę, pietruszkę, selera, 3-4 pieczarki, solimy, dodajemy pieprz ziarnisty, liście laurowe oraz ziele angielskie. Można dodać kilka suszonych grzybów.

Aby rosól nie był zbyt tłusty boczek lub podgardle gotujemy osobno, pod koniec gotowania dokładany na 15 minut wątróbkę.

Pozostałe pieczarki podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu na patelni, aby były smaczniejsze.

Mięso i warzywa wyjmujemy z rosołu, studzimy, obieramy z kości i rozdrabniamy tak, aby kawałki zmieściły się do maszynki do mięsa. Pietruszki i selera nie będziemy używać do pasztetu. Boczek i wątróbkę również kroimy na mniejsze kawałki. Zostawiamy niewielki garnuszek tłustej wody z gotowania boczku, przelewamy ją przez sitko, aby była czysta, jeszcze będzie nam potrzebna.

Wszystko ugotowane mięso, marchewkę i pieczarki / grzyby mielimy w maszynce do mięsa 2 razy. W dużej misce lub garnku dobrze wyrabiamy masę mięsną, dosalamy w razie potrzeby, dodajemy pieprz mielony i 3-4 świeżo starte gałki muszkatołowe. Można ułatwić sobie zadanie i dodać przyprawę do pasztetu. Aby masa lepiej się wyrobiła dolewamy po łyżce wazowej tłustej wody. Masa ma być dość miękka, gładka, klejąca, powinna dać łatwo się wyrobić. Masę bez surowych jajek można spróbować, czy jest wystrczająco doprawiona. Kiedy masa jest dosmakowana dodajemy 4 jajka i 3-4 łyżki bułki tartej. Ponownie wyrabiamy.

Blaszki do pieczenia lub emaliowane garnki smarujemy obficie smalcem i posypujemy bułką tartą. Wykładamy masę mięsną. Z tej ilości mięsa wyjdą 2 duże pasztety. Pasztet pieczemy 60-70 minut w 190 stopniach C, bez nawiewu.

Do pasztetu proponuję sos żurawinowo - chrzanowy.

Mieszamy 1 porcję chrzanu ze słoiczka z 3 porcjami żurawiny ze słoiczka. Do odmierzenia ilości można użyć po prostu łyżeczek: na 3 łyżeczki żurawiny 1 łyżeczka chrzanu.

SMACZNEGO!

comments powered by Disqus


Producenci
Przepisy kulinarne
Opinie o Raj Smakosza na Opineo.pl
 
 

 
Akceptujemy bezpieczne płatności online poprzez PayU