Wyróżnienie w Rankingu Sklepów Internetowych 2015 w kategorii Żywność
Zaloguj się lub jako:
Sklep » Przepisy na Boże Narodzenie » Piernikowa krajanka

Piernikowa krajanka

Przepis wg Kamis

Składniki:

  • 175 g miodu
  • 2 łyżki oleju
  • skórka z 1 cytryny
  • 100g zmielonych migdałów
  • szczypta zmielonego ziela angielskiego
  • 50g cukru
  • jajo
  • 250g mąki
  • galaretka porzeczkowa
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki kakao 
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • polewa czekoladowa

Miód podgrzać razem z cukrem, solą i olejem, ostudzić, dodać jajo, kakao, przyprawy; wyrobić z mąką zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec ciasto zagnieść ze zmielonymi migdałami i włożyć je na 60 minut do lodówki. Uformować z ciasta wałeczki o średnicy 3 cm, piec je na natłuszczonej blasze 20-30 minut w temp. 175-195 stopni. Ostudzone ciasto pokroić w trójkąty, posmarować podgrzaną galaretką, pokryć czekoladową polewą.

comments powered by Disqus


Producenci
Przepisy kulinarne
Opinie o Raj Smakosza na Opineo.pl
 
 

 
Akceptujemy bezpieczne płatności online poprzez PayU