50g świeżo startego parmezanu (lub łagodniejszego sera żółtego w zależności od upodobań)
W dużym garnku wstawiamy wodę na makaron, w drugim - mniejszym garnku podsmażamy mięso. Do garnka z grubym dnem nie jest konieczna nawet oliwa do smażenia mięsa. Jeśli jednak trzeba użyć oliwy - to tylko oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Kiedy mięso się podsmaży, zmniejszamy ogień pod garnkiem i wlewamy przecier pomidorowy. Wsypujemy przyprawy oprócz świeżych listków bazylii, bo ciemnieją podczas gotowania. Sos powinien się gotować na bardzo małym ogniu przez kilka minut, aby uwolniły się smaki i aromaty i odparowała część wody. Tego sosu nie trzeba zagęszczać, ma być jak najbardziej naturalny. Po wyłączeniu ognia pod sosem można dodać pokrojone listki świeżej bazylii i wymieszać.
W międzyczasie na pewno zagotowała się woda na makaron, wodę należy posolić i ugotować makaron aldente.
Makaron wyłożyć na talerze, posypać parmezanem, polać sosem pomidorowym, można ozdobić dwoma listkami świeżej bazylii. Przy odrobinie wprawy pyszny, sycący i zdrowy obiad będzie gotowy w 20 minut. Smacznego!
3065 - Expression #1 of ORDER BY clause is not in SELECT list, references column 'rsd.ax.sort_order' which is not in SELECT list; this is incompatible with DISTINCT
select distinct a.products_id, a.products_image, ad.products_name from articles_xsell ax, products a, products_description ad where ax.articles_id = '51' and ax.xsell_id = a.products_id and a.products_id = ad.products_id and ad.language_id = '4' and a.products_status = '1' order by ax.sort_order asc limit 6