Śmietanowy tort Szwarcwaldzki z wiśniami 
Wyróżnienie w Rankingu Sklepów Internetowych 2015 w kategorii Żywność
Sklep » Ciasta, desery, słodycze » Śmietanowy tort Szwarcwaldzki z wiśniami

Śmietanowy tort Szwarcwaldzki z wiśniami

Przepis wg Raj Smakosza

Składniki na ciasto:

  • 9 jajek
  • 7 łyżek mąki pszennej
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 czubata łyżka ciemnego kakao
  • 9 płaskich łyżek cukru
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Bita śmietana:

  • 750 ml schłodzonej śmietanki kremówki 36% UHT
  • 2 łyżki cukru pudru
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżeczki żelatyny

Poncz do nasączenia biszkoptów:

  • 100 ml soku z wiśni
  • 50 ml spirytusu lub rumu

Poza tym:

  • wiśnie drylowane z kompotu lub wiśnie mrożone
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady do dekoracji

Wykonanie:

Ze składników na ciasto upiec biszkopt: ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, potem po jednym żółtku. Ubijać cierpliwie, masa powinna być zwarta i puszysta. Mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia wymieszać w naczyniu i przesiewać porcjami do masy jajecznej. Masę jajeczną mieszać delikatnie łyżką lub widelcem z pozostałymi składnikami. Biszkopt piec w tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

Polecam z podanych składników upiec 2 biszkopty: pierwszy z 6 jajek, 4 łyżek mąki pszennej, 1łyżki mąki ziemniaczanej i 1 płaskiej łyżki kakao, 6 łyżek cukru i łyżeczki proszku, drugi biszkopt z 3 jajek, 2 łyżek mąki pszennej, 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej i 1/2 łyżki kakao, 3 łyżek cukru i 1/2 łyżeczki proszku. Biszkopt zawsze opada (z wyjątkiem tego z cukierni z polepszaczami;-), dlatego polecam upiec dwa biszkopty, pierwszy przekroić na dwie części. W ten sposób powstaną 3 placki biszkoptowe. Biszkopt piec około 40 minut (pierwszy wiekszy) i 30 minut (drugi mniejszy), pozostawić do wystygnięcia w piekarniku. Dobrze jest biszkopty upiec dzień wcześniej, jak trochę podeschną lepiej wchłoną wiśniowy poncz.

Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wody, dobrze wymieszać, pozostawić, aby spęczniała i przestygła.

Ubić śmietanę: na początku ubijania do śmietany dodać sok z cytryny, następnie stopniowo przesiewać do niej cukier puder, cały czas ubijając. Kiedy śmietana osiągnie pożądaną konsystencję dodawać po trochu żelatynę cały czas ubijając, aby żelatyna rozprowadziła się równomiernie w śmietanie.

Na paterze położyć pierwszą część biszkoptu, nasączyć ponczem wiśniowym, rozłożyć śmietanę, w śmietanie poukładać i zanurzyć wiśnie. Układać składniki warstwami, tort posmarować na wierzchu i po bokach śmietaną, boki posypać posiekaną czekoladą, górę ozdobić śmietaną, wiśniami i gorzką czekoladą. Przed podaniem schłodzić przez ok 3-4 godziny.

Smacznego!

Oryginalny przepis na ciasto zawiera gorzką czekoladę, ale ciasto jest ciężkie, nie rośnie tak jak biszkopt i praktycznie nie uda się przekroić go na 3 części. Poza tym kakaowy biszkopt jest wyjątkowo delikatny, w połączeniu ze śmietaną i wisniowym ponczem po prostu rozpływa się w ustach!

Śmietanowy tort Szwarcwaldzki z wiśniami (wg Raj Smakosza). Prosty, efektowny i pyszny. Kliknij, aby powiêkszyæŚmietanowy tort Szwarcwaldzki z wiśniami (wg Raj Smakosza). Pokrojony. Kliknij, aby powiêkszyæŚmietanowy tort Szwarcwaldzki z wiśniami (wg Raj Smakosza). W pełnej okazałości. Kliknij, aby powiêkszyæ
   
  
 

comments powered by Disqus

3065 - Expression #1 of ORDER BY clause is not in SELECT list, references column 'rsd.ax.sort_order' which is not in SELECT list; this is incompatible with DISTINCT

select distinct a.products_id, a.products_image, ad.products_name from articles_xsell ax, products a, products_description ad where ax.articles_id = '92' and ax.xsell_id = a.products_id and a.products_id = ad.products_id and ad.language_id = '4' and a.products_status = '1' order by ax.sort_order asc limit 6

[TEP STOP]