Pyszne domowe pączki z lukrem 
Wyróżnienie w Rankingu Sklepów Internetowych 2015 w kategorii Żywność
Sklep » Ciasta, desery, słodycze » Pyszne domowe pączki z lukrem

Pyszne domowe pączki z lukrem

Przepis wg Raj Smakosza

Składniki (na około 18-20 pączków):

  • 500g mąki
  • 40g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • starta skórka z 1 cytryny
  • 40g drożdży
  • 200 ml letniego mleka
  • 2 jajka i 1 żółtko
  • 100g miękkiego masła
  • szczypta kardamonu

Poza tym:

  • 200g marmolady
  • olej do głębokiego smażenia
  • 200g cukru pudru
  • sok z cytryny

Mąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, skórką z cytryny. Drożdże pokruszyć, rozpuścić w letnim mleku. Dodać do mąki. Następnie dodać jaja, żółtko i masło. Wyrobić elektrycznym mikserem na gładkie ciasto, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut.

Po wyrośnięciu ciasto raz energicznie zagnieść. Ciasto podzielić na porcje, w dłoniach uformować kulki o średnicy około 5-6 cm, ułożyć na papierze do pieczenia (aby się nie przykleiły do podłoża) i zostawić do podrośnięcia jeszcze na kilka minut.

W tym czasie przygotować frytkownicę, szprycę z długą końcówką napełnić konfiturą, przygotować lukier.

Najprostszy lukier: cukier puder rozmieszać z sokiem z cytryny - jest pyszny słodki, a jednocześnie kwaskowaty, jak zastygnie pięknie lśni na pączkach. Proporcje cukru pudru i soku z cytryny na wyczucie - ma być gładki i mieć konsystencję gęstej śmietany. Polecam przygotować lukier w kubku typu "jumbo" - najlepiej moczy się w nim pączki.

Rozgrzać tłuszcz we frytkownicy - temperatura smażenia 180 st. C. Koszyk do frytek zanurzyć w oleju delikatnie wkładać 5-6 pączków do smażenia. Pączki powinny mieć trochę wolnego miejsca w tłuszczu, aby podrosnąć i aby je swobodnie przekręcić. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Wyjąć koszyk ze wszystkimi pączkami, pączki wyłożyć na ręcznik papierowy, aby wsiąkł w niego nadmiar tłuszczu.

Gorące pączki nadziewać marmoladą - z boku przy pomocy szprycy z długą końcówką. Następnie pączki zanurzać w kubku z lukrem i układać na talerzu. Można dodatkowo ozdobić kandyzowaną skórką pomarańczową.

Pączki najlepiej smażą się we frytkownicy, ponieważ utrzymuje ona stałą temperaturę oleju - pączki się nie palą i smażą równomiernie. Nabijanie marmolady szprycą bardzo ułatwia sprawę - nie trzeba ciasta na pączki rozwałkowywać, pączki nie rozklejają się podczas smażenia, nie wycieka z nich marmolada, ciasto w środku wokół marmolady nie jest surowe, pączki mają ładny regularny okrągły kształt.

Polukrowane i przechowywane na wierzchu zachowują świeżość nawet 3 dni - oczywiście jeśli wcześniej nie zostaną zjedzone!

Smacznego!

Pyszne domowe pączki z lukrem (wg Raj Smakosza). Składniki. Kliknij, aby powiêkszyæPyszne domowe pączki z lukrem (wg Raj Smakosza). Ciasto wyrabia się mikserem elektrycznym. Kliknij, aby powiêkszyæPyszne domowe pączki z lukrem (wg Raj Smakosza). Uformowane kulki muszą wyrosnąć. Kliknij, aby powiêkszyæ
Pyszne domowe pączki z lukrem (wg Raj Smakosza). Smażyć najlepiej we frytkownicy. Kliknij, aby powiêkszyæPyszne domowe pączki z lukrem (wg Raj Smakosza). Po usmażeniu nadziewamy marmoladą. Kliknij, aby powiêkszyæPyszne domowe pączki z lukrem (wg Raj Smakosza). Efekt końcowy, czyli pączki palce lizać. Kliknij, aby powiêkszyæ

comments powered by Disqus

3065 - Expression #1 of ORDER BY clause is not in SELECT list, references column 'rsd.ax.sort_order' which is not in SELECT list; this is incompatible with DISTINCT

select distinct a.products_id, a.products_image, ad.products_name from articles_xsell ax, products a, products_description ad where ax.articles_id = '114' and ax.xsell_id = a.products_id and a.products_id = ad.products_id and ad.language_id = '4' and a.products_status = '1' order by ax.sort_order asc limit 6

[TEP STOP]