Przygotowujemy sos: w garnku podsmażamy mięso. Do garnka z grubym dnem nie jest konieczna nawet oliwa do smażenia mięsa. Jeśli jednak trzeba użyć oliwy - to tylko oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Kiedy mięso się podsmaży, zmniejszamy ogień pod garnkiem i wlewamy przecier pomidorowy. Wsypujemy przyprawy oprócz świeżych listków bazylii, bo ciemnieją podczas gotowania. Sos powinien się gotować na bardzo małym ogniu przez kilka minut, aby uwolniły się smaki i aromaty i odparowała część wody. Tego sosu nie trzeba zagęszczać, ma być jak najbardziej naturalny. Po wyłączeniu ognia pod sosem można dodać pokrojone listki świeżej bazylii i wymieszać.
W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami płatki makaronu lasagne, sosu mięsno - pomidorowego i żółtego sera, do wyczerpania składników. Ser żółty roztopi się podczas pieczenia i "sklei" całą potrawę. Na samej górze posypujemy grubszą warstwę sera żółtego.
Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy przez 25-30 minut. Makaron wchłonie wilgoć z sosu, będzie miękki, a całe danie przejdzie aromatami pomidorów i przypraw. Po wyjęciu z piekarnika dajemy tej potrawie "odpocząć" około 10 minut, zanim ją pokroimy. Jeśli pokroimy bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika danie może się rozpaść.
3065 - Expression #1 of ORDER BY clause is not in SELECT list, references column 'rsd.ax.sort_order' which is not in SELECT list; this is incompatible with DISTINCT
select distinct a.products_id, a.products_image, ad.products_name from articles_xsell ax, products a, products_description ad where ax.articles_id = '52' and ax.xsell_id = a.products_id and a.products_id = ad.products_id and ad.language_id = '4' and a.products_status = '1' order by ax.sort_order asc limit 6