Wyróżnienie w Rankingu Sklepów Internetowych 2015 w kategorii Żywność
Zaloguj się lub jako:
Sklep » Kuchnia włoska » Pizza swojska

Pizza swojska

Przepis wg Raj Smakosza

Składniki:

  • 70 dag mąki,
  • 300 ml ciepłej wody
  • paczka drożdży (100g)
  • 3 łyżki oliwy do ciasta, trochę oliwy do posmarowania blachy do pieczenia
  • szczypta soli, pół łyżeczki cukru
  • mały przecier pomidorowy
  • 300g kiełbasy lub innej wędliny
  • 3 cebule
  • przyprawa do pizzy 60g Przyprawy Stasia
  • pęczek świeżej bazylii
  • czosnek (świeży) lub suszony w płatkach
  • ser żółty do posypania (gatunek wg uznania)

W ciepłej wodzie z dodatkiem cukru rozmieszać drożdże, odczekać 2-3 minuty, aż spęcznieją. W misce przygotować mąkę, dodać sól do smaku oraz oliwę, wlać drożdże. Wyrobić ciasto. Powinno być dosyć miękkie i sprężyste. Pozostawić w ciepłym miejscu na 20 minut do wyrośnięcia. W zależności, czy lubimy pizzę na grubym czy na cienkim cieście porcja ciasta wystarczy na 1 lub nawet 4 blachy. Blachę posmarować lekko oliwą, rozłożyć ciasto. Nie trzeba wałkować ciasta, wystarczy rozciągać je palcami posmarowanymi oliwą, aż przykryje całą blachę.

Kiedy ciasto rośnie pokroić wędlinę w plasterki lub paseczki, cebulę w cienkie półplasterki, zetrzeć ser na tarce.

Przygotować sos: do koncentratu pomidorowego dolać nieco wody, wsypać 3 łyżeczki przyprawy do pizzy, dodać pokrojoną świeżą bazylię i czosnek.

Ciasto posmarować cienką warstwą sosu pomidorowego, rozłożyć cebulę i wędlinę, posyapać serem. Włożyć do piekarnika o temp. 200 st. C i piec około 15 minut. Gotowe i świetnie smakuje!

comments powered by Disqus


Producenci
Przepisy kulinarne
Opinie o Raj Smakosza na Opineo.pl
 
 

 
Akceptujemy bezpieczne płatności online poprzez PayU