Wyróżnienie w Rankingu Sklepów Internetowych 2015 w kategorii Żywność
Zaloguj się lub jako:
Sklep » Przepisy na Boże Narodzenie » Kutia

Kutia

Przepis wg Kamis

Składniki:

  • 200g obłuskanej pszenicy
  • 120g migdałów
  • 4 figi
  • 70 ml rumu
  • 200g maku 
  • 100g orzechów włoskich
  • 6 daktyli
  • 1 laska wanilii
  • 150 ml płynnego miodu
  • 50g rodzynek
  • 1 cytryna

Pszenicę namoczyć w zimnej wodzie (4-6 godzin). Odcedzić, zalać 2 litrami wrzątku i gotować pod przykryciem, na małym ogniu ok. 3 godzin. (ziarna powinny być miękkie, ale nie rozgotowane). Odcedzić i ostudzić. Mak zalać wrzątkiem i gotować na małym ogniu ok. 15 minut. Osączyć na gęstym sicie i zemleć 3 razy. Migdały sparzyć, obrać ze skórki, 10 odłożyć do przybrania a pozostałe posiekać z orzechami. Rodzynki namoczyć w rumie. Figi i daktyle pokroić na paseczki. Pszenicę połączyć z makiem, wlać miód i dodać rodzynki z rumem i pozostałe bakalie. Na najdrobniejszych oczkach tarki zetrzeć wanilię a następnie skórkę z cytryny, dodać do pszenicy z makiem i całość dokładnie wymieszać. Przybrać odłożonymi migdałami i wstawić do lodówki na kilka godzin.

comments powered by Disqus


Producenci
Przepisy kulinarne
Opinie o Raj Smakosza na Opineo.pl
 
 

 
Akceptujemy bezpieczne płatności online poprzez PayU