Wyróżnienie w Rankingu Sklepów Internetowych 2015 w kategorii Żywność
Zaloguj się lub jako:
Sklep » Przepisy na Wielkanoc » Kulebiak z łososia i kapusty

Kulebiak z łososia i kapusty

Przepis wg Kamis

Składniki:

  • 350g filetów z łososia
  • 1 średnia cebula
  • 3-4 łyżki oleju
  • 400g kapusty kiszonej
  • 1 łyżka mąki
  • przyprawa do bigosu i potraw z kapusty
  • 1 opakowanie (ok. 450g) mrożonego ciasta francuskiego
  • 1 jajko

Wykonanie:

Ciasto rozmrozić zgodnie z opisem na opakowaniu. Kapustę drobno pokroić, zalać 2 szklankami zimnej wody i gotować 40-50 min. Gdyby była za kwaśna, w połowie gotowania, odlać część wody i uzupełnić świeżą. Cebulę drobno posiekać i zrumienić na oleju, dodać mąkę, wymieszać i całość smażyć przez 1-2 min. Powstałą zasmażkę dodać do kapusty i dokładnie wymieszać. Przyprawić do smaku przyprawą do bigosu. Zagotować i nieco wystudzić. Dużą blachę do pieczenia posmarować tłuszczem i rozłożyć na niej ciasto. Na połowie ciasta, w odległości 1 cm od brzegów rozłożyć połowę kapusty, na kapuście pokrojone w paski (ok. 3 cm szerokości) filety łososia i przykryć pozostałą kapustą. Złożyć ciasto na pół, by przykryć nadzienie, pozlepiać mocno brzegi, posmarować wierzch roztrzepanym jajkiem i ponakłuwać szpikulcem w kilku miejscach, by para mogła uchodzić podczas pieczenia. Wstawić na środkową półkę, do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec ok. 40-50 min. Po 30 min. przykryć folią aluminiową. Po upieczeniu ostudzić. Podawać pokrojone w plastry.

comments powered by Disqus


Producenci
Przepisy kulinarne
Opinie o Raj Smakosza na Opineo.pl
 
 

 
Akceptujemy bezpieczne płatności online poprzez PayU