Wyróżnienie w Rankingu Sklepów Internetowych 2015 w kategorii Żywność
Zaloguj się lub jako:
Sklep » Przepisy na Wielkanoc » Królik w białym winie

Królik w białym winie

Przepis wg Kamis

Składniki:

  • 1 królik
  • marchew
  • łyżka mąki
  • 200 g pieczarek
  • pieprz czarny mielony
  • sól
  • ząbek czosnku
  • 1/4 l białego wina
  • masło
  • mała cebula
  • tłuszcz do smażenia
  • 1/4 l rosołu
  • 2 łyżeczki estragonu

Wykonanie:

Sprawionego królika pokroić na porcje, posolić i popieprzyć. Cebule i marchew obrać i drobno posiekać, ząbek czosnku rozgnieść. Przygotowane składniki mocno podsmażyć na gorącym tłuszczu, następnie oprószyć mąką i mieszając smażyć jeszcze przez chwilę, żeby mąka się zrumieniła. Mięso podlać winem oraz rosołem i dusić do miękkości pod przykryciem na niezbyt silnym ogniu. 20 minut. Przed końcem gotowania przełożyć mięso do czystego rondla. Sos przecedzić, doprawić do smaku, podlać mięso. Pieczarki przekroić na ćwiartki, udusić na maśle, pod koniec duszenia dodać estragon, wrzucić całość do rondla z mięsem. Do królika w winie podać ziemniaczane puree albo krokiety i zieloną sałatę.

comments powered by Disqus


Producenci
Przepisy kulinarne
Opinie o Raj Smakosza na Opineo.pl
 
 

 
Akceptujemy bezpieczne płatności online poprzez PayU