Wyróżnienie w Rankingu Sklepów Internetowych 2015 w kategorii Żywność
Zaloguj się lub jako:
Sklep » Przepisy na Wielkanoc » Keks

Keks

Przepis wg Kamis

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej 
  • 80g mąki ziemniaczanej
  • 250g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki margaryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 cukier waniliowy
  • 125g rodzynek
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 szczypty kurkumy
  • 6 jajek
  • 50g grubo posiekanych orzechów
  • 3 łyżki słodkiego czerwonego wina 
  • 300g masła
  • 1/2 łyżeczki soli

Do przybrania ciasta:

  • łyżka orzechów (odłożyć z porcji do ciasta)
  •  100g polewy czekoladowej

Wykonanie:

Rodzynki umyć, sparzyć i osączyć. Masło utrzeć z cukrem oraz z cukrem waniliowym i skórką cytrynową na puszystą masę. Nadal ucierając dodać jajka i wino. Oba rodzaje mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z rodzynkami, orzechami (łyżkę orzechów zostawić do przybrania), skórka pomarańczową, cynamonem, kurkumą i solą. Mąkę z dodatkami wymieszać z masą maślaną. Keksówkę wysmarować margaryną, wysypać bułką tartą i wypełnić ciastem. Ciasto piec 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni. Ostudzić w formie i wyłożyć na podstawkę. Keks polać polewą i posypać odłożonymi orzechami.

comments powered by Disqus


Producenci
Przepisy kulinarne
Opinie o Raj Smakosza na Opineo.pl
 
 

 
Akceptujemy bezpieczne płatności online poprzez PayU