Wyróżnienie w Rankingu Sklepów Internetowych 2015 w kategorii Żywność
Zaloguj się lub jako:
Sklep » Kuchnia azjatycka » Kaczka z imbirem

Kaczka z imbirem

Przepis wg Kamis

Składniki:

  • 1 młoda kaczka o wadze 1,5 kg
  • 100g porów
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 l wytrawnego białego wina
  • 5 łyżek soku ananasowego z puszki
  • 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej
  • 3 łyżki oleju
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 plastry ananasa

Kaczkę umyć w zimnej wodzie, podzielić na 8 jednakowych porcji, osuszyć i natrzeć solą. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Zrumienić na nim kawałki kaczki i odstawić w ciepłe miejsce. Pory dokładnie oczyścić, umyć i pokroić w cienkie plasterki. Imbir obrać, przekroić na pół; połowę imbiru pokroić w słupki, resztę zetrzeć. Pory i słupki imbiru zeszklić na pozostałym oleju. Dodać wino, sos sojowy i pieprz cayenne, gotować 5 minut na małym ogniu. Porcje kaczki dodać do sosu dusić pod przykryciem przez 10 minut. Sos przetrzeć przez sito i zagęścić mąką ziemniaczaną rozmieszaną w soku ananasowym, jeszcze raz zagotować. Plastry ananasa pokroić na kawałki i dodać razem z utartym imbirem do sosu. Porcje kaczki zagrzać w sosie. Podawać kaczkę z ryżem.

comments powered by Disqus


Producenci
Przepisy kulinarne
Opinie o Raj Smakosza na Opineo.pl
 
 

 
Akceptujemy bezpieczne płatności online poprzez PayU