Wyróżnienie w Rankingu Sklepów Internetowych 2015 w kategorii Żywność
Zaloguj się lub jako:
Sklep » Przepisy na Wielkanoc » Jajka w sosie musztardowym z groszkiem

Jajka w sosie musztardowym z groszkiem

Przepis wg Kamis

Składniki:

  • 250g masła
  • 150g zielonego groszku z puszki
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki octu winnego z białego wina
  • 3 żółtka
  • 4 plastry bekonu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki musztardy sarepskiej
  • 8 jaj ugotowanych na twardo
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Wykonanie:

Masło roztopić. Żółtka i ocet wlać do metalowej miski i ubić w gorącej kąpieli wodnej na puszystą masę. Najpierw kropelkami, następnie cienką strużką dodawać masło, stale mieszając, uważać aby żółtka się nie ścięły. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Mleko zagotować, powoli wlać do sosu, stale mieszając. Podgrzewać ok. 1 minuty, wymieszać z musztardą. Dodać groszek, podgrzewać ok. 5 minut. Sos doprawić solą i pieprzem. Plastry bekonu pokroić na kawałki i wytopić na chrupiąco na suchej patelni. Szczypiorek opłukać i pokroić. Jaja obrać, przekroić na pół, włożyć do sosu, dodać chrupiący bekon. Danie posypać szczypiorkiem. Podawać z ziemniakami z wody.

comments powered by Disqus


Producenci
Przepisy kulinarne
Opinie o Raj Smakosza na Opineo.pl
 
 

 
Akceptujemy bezpieczne płatności online poprzez PayU