Wyróżnienie w Rankingu Sklepów Internetowych 2015 w kategorii Żywność
Zaloguj się lub jako:
Sklep » Kuchnia polska » Domowa pieczeń wołowo-drobiowa

Domowa pieczeń wołowo-drobiowa

Przepis wg Raj Smakosza

Składniki:

  • 1 kilogram chudej wołowiny (może być gulaszowa)
  • 1 kilogram piersi z kurczaka / piersi indyczej / udźca indyczego
  • 3 jajka
  • 3 łyżki bułki tartej (dla diety Dukana 3 łyżki skrobi kukurydzianej)
  • Przyprawy: sól, pieprz, mieszanka przypraw gyros, 2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej  

Mięso zmielić 2 razy, dodać pozostałe składniki i przyprawy, dobrze wyrobić. Przełożyć do natłuszczonej formy lub naczynia żaroodpornego, piec najlepiej pod przykryciem około 2 godziny w temp. 200 stopni C. Pozostawić do wystygnięcia w naczyniu, w którym się piekło, to nie wyschnie, a wchłonie sok, w którym się piekło.

Do pieczeni podawanej na gorąco proponujemy sos chrzanowy:

  • 1/2 litra bulionu (może być z kostki)
  • chrzan tarty ze słoiczka - naturalny, bez dodatku śmietany 
  • 3-4 łyżki w zależności, jak ostry ma być sos
  • mała śmietana 18%
  • 2 łyżeczki mąki do zagęszczenia
  • sól do smaku i biały pieprz  

Zagotować bulion z chrzanem, śmietanę wymieszać z mąką i niewielką ilością wody, wlać na gorący bulion, zagęścić sos. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, posmakować, czy jest wystrczająco chrzanowy. Gotować około minutę.

SMACZNEGO!

Domowa pieczeń wołowo-drobiowa (wg Raj Smakosza). Smacznego. Kliknij, aby powiĂŞkszyĂŚ  
 
   
  
 

comments powered by Disqus


Producenci
Przepisy kulinarne
Opinie o Raj Smakosza na Opineo.pl
 
 

 
Akceptujemy bezpieczne płatności online poprzez PayU