Wyróżnienie w Rankingu Sklepów Internetowych 2015 w kategorii Żywność
Zaloguj się lub jako:
Sklep » Przepisy na Wielkanoc » Szynka Wielkanocna

Szynka Wielkanocna

Przepis wg Kamis

Składniki:

  • 1 szynka bez kości (ok.1 kg - jeżeli szynka jest większa należy proporcjonalnie zwiększyć udział składników)

DO PEKLOWANIA:

DO NASTRZYKU:

  • strzykawka i igła

DO GOTOWANIA:

Wykonanie:

Połowę soli rozpuścić w 50 ml gorącej wody. Gdy wystygnie wstrzyknąć roztwór, bardzo powoli, w kilku miejscach w szynkę. Drugą połowę soli wymieszać z saletrą, cukrem i rozgniecionym czosnkiem. Pozostałe przyprawy do peklowania utłuc tłuczkiem, dodać do soli z dodatkami i całością dokładnie natrzeć szynkę. Szynkę zawinąć w folię do żywności i odstawić na 4 dni w chłodne miejsce (temp. 4-8° stopni). Do garnka wlać tyle wody, aby przykryła szynkę (szynki jeszcze nie wkładać), włożyć pokrojone warzywa, przyprawy i zagotować. Do gorącej wody (temp. 95° stopni) włożyć szynkę i parzyć przez ok. 1 godzinę. Nie dopuścić do zagotowania. Pozostawić w wodzie do wystygnięcia. Podawać jako wędlinę.

comments powered by Disqus


Producenci
Przepisy kulinarne
Opinie o Raj Smakosza na Opineo.pl
 
 

 
Akceptujemy bezpieczne płatności online poprzez PayU