Wyróżnienie w Rankingu Sklepów Internetowych 2015 w kategorii Żywność
Zaloguj się lub jako:
Sklep » XXL dla gastronomii » Marynaty i sole » Sól peklowa (peklosól) - 1000g


Sól peklowa (peklosól) - 1000g (Prymat Catering (Gastroline)) - kliknij, aby powiększyć
7,90zł

Dostawa już
od 7.99zł


sprawdź szczegóły!
 
Prymat Catering (Gastroline)
Sól peklowa (peklosól) - 1000g

W magazynie 6 szt.

Sól peklowa stosowana jest w celu nadania mięsom większej soczystości oraz apetycznego, różowego koloru. Mieszanki tej używa się wyłącznie do peklowania, wędzenia i konserwowania mięs, zwłaszcza do wieprzowiny i dziczyzny. Nie należy używać do przyprawiania potraw.

Zastosowanie: przeznaczona do peklowania mięsa na sucho lub w solance. Po peklowaniu mięso powinno być poddane obróbce termicznej. Sól peklowa nie jest przeznaczona do bezpośredniego spożycia.

 

Skład: sól oraz substancja konserwująca (azotyn sodu max. 0,6%).

Sposób użycia: 

Peklowanie szynki, polędwicy, karczku, boczku itp.: 50g soli peklowej Prymat rozpuścić w 0,5l przegotowanej i wystudzonej wody, dodać przyprawy według własnego uznania (pieprz czarny ziarnisty, liść laurowy, ziele angielskie, świeży czosnej). Tak przygotowanym roztworem zalać 2,5kg mięsa ściśle ułożonego w naczyniu. Co dwa dni przewrócić elementy mięsa w solance w celu lepszego przepeklowania. Mięso peklować przez 14 dni w temperaturze 2-6 stopni Celsjusza. Przed wędzeniem elementy zewnętrzne opłukać z solanki. Szybsza metoda peklowania: użyć 100g soli peklowej Prymat do podanej wyżej ilości wody i mięsa. Czas peklowania 7-10 dni.

Peklowanie kiełbas: Do peklowania kiełbas białych, nie wędzonych - na 1kg farszu kiełbasianego dodać 17-20g soli peklowej Prymat. Do peklowania kiełbas wędzonych - na 1kg farszu kiełbasianego dodać 15-17g soli peklowej Prymat. Czas peklowania fardzów kiełbasianych (zmielonego mięsa) wynosi 2-8 godzin w temperaturze 2-6 stopni Celsjusza.

W związku z używaniem w zakłądzie gorczycy, selera, jaj, mleka (łącznie z laktozą), soi i glutenu, produkt może zawierać śladowe ich ilości.

Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.



Darmowa przesyłka kurierem UPS/K-EX dla zamówień powyżej kwoty 300 zł
Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:


Kamis Gastronomia - Zioła Prowansalskie (PET) - 200g

Zioła Prowansalskie (PET) - 200g



Prymat Catering (Gastroline) - Ziele angielskie całe (PET) - 600g

Ziele angielskie całe (PET) - 600g



Kamis Gastronomia - Marynata pikantna do mięs i drobiu - 500g

Marynata pikantna do mięs i drobiu - 500g



Przyprawy Stasia XXL - Majeranek - 500g

Majeranek - 500g



Kamis Gastronomia - Przyprawa do flaków (PET) - 850g

Przyprawa do flaków (PET) - 850g



Kamis (McCormick) - Cukier z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu - 20g

Cukier z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu - 20g



Kotanyi - Czosnek niedźwiedzi cięty - 6g

Czosnek niedźwiedzi cięty - 6g



Big-Active - Pigwa & Granat - herbata czarna z kawałkami owoców - 20 saszetek

Pigwa & Granat - herbata czarna z kawałkami owoców - 20 saszetek

comments powered by Disqus

Producenci
Przepisy kulinarne
Opinie o Raj Smakosza na Opineo.pl
 
 

 
Akceptujemy bezpieczne płatności online poprzez PayU