Wyróżnienie w Rankingu Sklepów Internetowych 2015 w kategorii Żywność
Zaloguj się lub jako:
Sklep » Ciasta, desery, słodycze » Najprostsze tiramisu

Najprostsze tiramisu

Przepis wg Raj Smakosza

Składniki:

  • 1 opakowanie serka mascarpone (250g)
  • 1 mała śmietanka 30% do ubijania
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie okrągłych biszkoptów
  • 100ml mocnego espresso (najlepiej 2 filiżanki po około 50ml)
  • 50ml likieru amaretto lub rumu
  • kakao do dekoracji 

Wykonanie:

Przygotować mocną kawę, wystudzić.

Śmietankę ubić, serek mascarpone wymieszać z cukrem. Następnie delikatnie połączyć słodkie mascarpone ze śmietanką. Krem gotowy.

Kawę wymieszać z likierem amaretto lub rumem. Jeśli stosujemy rum - kawę należy delikatnie posłodzić, jeśli dodajemy amaretto, nie potrzeba do ponczu dodawać cukru. W tej mieszaninie nasączać biszkopty.

Układać w pucharkach lub koniakówkach na przemian warstwę biszkoptów i kremu. Na górze posypać obficie kakao. Przed podaniem schłodzić przez minimum 2 godziny.

P.S. W oryginalnym przepisie do mascarpone dodaje się surowe żółtka, używane są podłużne biszkopty. Nie jestem jakoś zwolenikiem surowych jajek w deserach, dlatego tu je wykluczyłam, a mimo wszystko wyszło pysznie! Włoskie biszkopty do tiramisu są bardzo delikatnie, mocno chłoną poncz i w rezultacie są trochę "ciapkowate". Poza tym do okrągłych pucharków lepiej komponowały mi się okrągłe najzwyklejsze biszkopty. Były mięciutki, pachnące kawą i amaretto, a mimo całej tej wilgoci zachowały swój kształt.

Jeśli deser będą jadły dzieci zamiast likieru amaretto można użyć słodkiego syropu amaretto. Należy go wymieszać z kawą w ilości około 30ml, jest bardzo słodki.

Najprostsze tiramisu (wg Raj Smakosza). Deser w pucharkach. Kliknij, aby powiĂŞkszyĂŚ  
 
   
  
 

comments powered by Disqus


Producenci
Przepisy kulinarne
Opinie o Raj Smakosza na Opineo.pl
 
 

 
Akceptujemy bezpieczne płatności online poprzez PayU