Wyróżnienie w Rankingu Sklepów Internetowych 2015 w kategorii Żywność
Zaloguj się lub jako:
Sklep » Przepisy na Wielkanoc » Mazurek kajmakowy

Mazurek kajmakowy

Przepis wg Kamis

Składniki:

  • 150g mąki
  • 1 łyżka śmietany
  • 100g masła
  • 50g cukru
  • sól
  • kilka śliwek suszonych 
  • 1 pomarańcza
  • 100g bakalii (migdały, orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa)
  • 1 puszka skondensowanego słodzonego mleka
  •  1/2 laski wanilii
  • 1/2 łyżeczki startej kory cynamonu
  • masło do wysmarowania formy

Wykonanie:

Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, cukier, posiekaną wanilię i wymieszać. Posiekać ze schłodzonym masłem “na piasek”. Dodać śmietanę i zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią i odstawić do lodówki na 30 minut. Przygotować masę kajmakową: zamkniętą puszkę mleka skondensowanego włożyć do garnka z zimną wodą i gotować przez ok. 3 godziny na małym ogniu. Podczas gotowania uzupełniać wodę tak, by puszka była zakryta. Przed otwarciem puszkę należy schłodzić, aby się nie poparzyć.

comments powered by Disqus


Producenci
Przepisy kulinarne
Opinie o Raj Smakosza na Opineo.pl
 
 

 
Akceptujemy bezpieczne płatności online poprzez PayU