Wyróżnienie w Rankingu Sklepów Internetowych 2015 w kategorii Żywność
Zaloguj się lub jako:
Sklep » Dania z ryb » Dorsz zapiekany z pomidorami i mozarellą

Dorsz zapiekany z pomidorami i mozarellą

Przepis wg Raj Smakosza

Składniki:

  • filety z dorsza (bez ości i skóry) po 1 sztuce około 200g na osobę, mogą być swieże bądź mrożone
  • pomidory - 1 średnia na sztukę na filet
  • mozarella - 1 sztuka na 2 filety
  • przyprawy: bazylia, oregano, sól, pieprz, zioła włoskie
  • łyżka oliwy
  • folia aluminiowa

Wykonanie:

Folię aluminiową rwiemy na dość spore kawałki, aby na długość zmieścił się cały filet. Na folię dajemy kilka kropli oliwy, rozsmarowujemy pędzelkiem, układamy filety. Z folii formujemy jakby korytko, łódeczkę, aby soki i smaczki z ryby nie wypłynęly. Rybę doprawiamy solą i pieprzem. Układamy plastry pomidorów - obranych!

Pomidory posypujemy ziołami włoskimi i bazylią oraz oregano.

Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 30 minut.

Kulki mozarelli kroimy w kostkę. Po wyjęciu ryby z piekarnika, przekładamy na podłużne talerze razem z łódeczką z folii, aby nie uronić ani kropli pysznego sosu. Posypujemy mozarellą. Podajemy z ziemniaczkami. Mogą być z wody lub przyrumienione na odrobinie oliwy.

Danie posypujemy mozarellą dopiero po upieczeniu, gdyż biała miękka mozarella po podgrzaniu ścina się, twardnieje i nie jest smaczna.

Dorsz zapiekany z pomidorami i mozarellą (wg Raj Smakosza). Pieczemy w łódeczkach z folii aluminowej. Kliknij, aby powiĂŞkszyĂŚDorsz zapiekany z pomidorami i mozarellą (wg Raj Smakosza). Mozarellą posypujemy po wyjęciu z piekarnika. Kliknij, aby powiĂŞkszyĂŚDorsz zapiekany z pomidorami i mozarellą (wg Raj Smakosza). Podajemy z ziemniaczkami. Kliknij, aby powiĂŞkszyĂŚ
   
  
 

comments powered by Disqus


Producenci
Przepisy kulinarne
Opinie o Raj Smakosza na Opineo.pl
 
 

 
Akceptujemy bezpieczne płatności online poprzez PayU