Wyróżnienie w Rankingu Sklepów Internetowych 2015 w kategorii Żywność
Zaloguj się lub jako:
Sklep » Ciasta, desery, słodycze » Delikatna rolada biszkoptowa z truskawkami

Delikatna rolada biszkoptowa z truskawkami

Przepis wg Raj Smakosza

Składniki na ciasto:

  • 4 jajka
  • 10 dag cukru pudru
  • 1/3 szklanki wody
  • czubata szklanka mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na nadzienie truskawkowe:

  • 1 opakowanie błyskawicznej bitej śmietany typu śnieżka
  • 200 ml mleka 3,2%
  • 1 galaretka truskawkowa
  • łyżeczka żelatyny
  • 350g truskawek - umytych, bez szypułek 

Wykonanie ciasta:

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodawać po jednym żółtku stale ubijając, następnie dodawać porcjami cukier puder, na końcu do masy jajecznej wlać powoli wodę i jeszcze ubijać, aż masa będzie bardzo puszysta. W osobnym naczyniu przygotować mąkę z proszkiem do pieczenia. Przesiewać powoli do masy jajecznej mieszając delikatnie (bez użycia miksera) do połączenia składników.

Kwadratową blaszkę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć równomiernie masę. Piec bez termoobiegu około 15 minut w temp. 200 stopni.

Od razu wyjąć z piekarnika i przykryć wilgotną ściereczką, aby ciasto nie wyschło i dało się zwinąć.

Kiedy ciasto przestygnie dobrze jest zeskrobać z niego „skórkę”. Masa truskawkowa lepiej przylgnie do ciasta i całość będzie się lepiej trzymać razem. Ponownie przykryć wilgotną ściereczką.

Wykonanie masy:

Galaretkę i żelatynę rozpuścić w szklance wody, pozostawić do wystygnięcia.

Truskawki zmiksować. Można to zrobić dzień wcześniej i zamrozić. Kiedy dodamy zmrożone truskawki do masy - ta szybciej zgęstnieje.

Kiedy galaretka zacznie tężeć ubić śmietanę wg przepisu na opakowaniu. Do śmietany dodać porcjami tężejąca galaretkę następnie mus truskawkowy. Jeśli dodamy zmrożony mus (należy go wyjąć z zamrażarki godzinę wcześniej) masa bardzo szybko zgęstnieje. Jeśli dodamy świeży mus truskawkowy masę trzeba schłodzić w lodówce. W przeciwnym razie wypłynie z ciasta.

Tężejącą masą posmarować ciasto i natychmiast zwinąć. Owinąć całość papierem do pieczenia lub folią aluminiową, aby nadać roladzie odpowiedni kształt. Schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny przed podaniem.

Bezpośrednio przed krojeniem posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

P.S. 

Masy wystarcza na 2 rolady, można upiec od razu dwa placki. Ciasto jest delikatne, puszyste i bardzo szybko znika. Jeśli zostanie masy można ją włożyć do pucharków deserowych lub wysokich kieliszków do martini – chętnie się go zjada jako samodzielny deser.

Rolada na zdjęciu trochę popękała przy zwijaniu, gdyż dałam zbyt dużo masy truskawkowej.

Delikatna rolada biszkoptowa z truskawkami (wg Raj Smakosza). Ciasto pozbawić skórki. Kliknij, aby powiĂŞkszyĂŚDelikatna rolada biszkoptowa z truskawkami (wg Raj Smakosza). Masa truskawkowa. Kliknij, aby powiĂŞkszyĂŚDelikatna rolada biszkoptowa z truskawkami (wg Raj Smakosza). Gotowe ciasto. Kliknij, aby powiĂŞkszyĂŚ
Delikatna rolada biszkoptowa z truskawkami (wg Raj Smakosza). Smacznego. Kliknij, aby powiĂŞkszyĂŚ  
 

comments powered by Disqus


Producenci
Przepisy kulinarne
Opinie o Raj Smakosza na Opineo.pl
 
 

 
Akceptujemy bezpieczne płatności online poprzez PayU