Wyróżnienie w Rankingu Sklepów Internetowych 2015 w kategorii Żywność
Zaloguj się lub jako:
Sklep » Ciasta, desery, słodycze » Ciasto z porzeczkami

Ciasto z porzeczkami

Przepis wg Raj Smakosza

Składniki na ciasto:

  • 200g miękkiego masła
  • 160g cukru
  • szczypta soli
  • 4 duże jajka
  • 200g mąki pszennej
  • 40g mąki ziemniaczanej lub 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 600g porzeczek lub innych dowolnych owoców sezonowych (np. truskawek, jagód, pokrojonych brzoskwiń, czereśni lub wiśni bez pestek) 

Składniki na kruszonkę:

  • 150g mąki
  • 100g schłodzonego masła
  • 50g cukru pudru 

Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku, cały czas ucierając.

Mąkę, mąkę ziemniaczaną (lub proszek budyniowy) i proszek do pieczenia przesiać. Mąkę delikatnie wymieszać z masą maślano - jajeczną.

Owoce umyć, osączyć na sitku, większe owoce jak truskawki czy brzoskwinie pokroić na mniejsze kawałki.

Połączyć składniki na kruszonkę.

Blaszkę o wymiarach około 20x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać i rozłożyć równomiernie ciasto. Na cieście ułożyć owoce, posypać kruszonką - rozdrobnić ją w palcach.

Piec około godziny w temp. 180 stopni.

Smacznego!

Ciasto z porzeczkami (wg Raj Smakosza). Myjemy i odsączamy owoce. Kliknij, aby powiĂŞkszyĂŚCiasto z porzeczkami (wg Raj Smakosza). Ciasto gotowe do pieczenia. Kliknij, aby powiĂŞkszyĂŚCiasto z porzeczkami (wg Raj Smakosza). Po upieczeniu. Kliknij, aby powiĂŞkszyĂŚ
Ciasto z porzeczkami (wg Raj Smakosza). Smacznego. Kliknij, aby powiĂŞkszyĂŚ  
 

comments powered by Disqus


Producenci
Przepisy kulinarne
Opinie o Raj Smakosza na Opineo.pl
 
 

 
Akceptujemy bezpieczne płatności online poprzez PayU