Wyróżnienie w Rankingu Sklepów Internetowych 2015 w kategorii Żywność
Zaloguj się lub jako:
Sklep » Ciasta, desery, słodycze » Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Przepis wg Raj Smakosza

Przepis Marty Gessler, znaleziony dawno na portalu gazeta.pl

Składniki:

  • 1 i 1/4 szklanki oleju
  • 4 jaja
  • 2 szklanki drobno utartej marchewki
  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki cukru (moim zdaniem trochę za dużo, wystawrczy 1 i 1/4 szklanki)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • garść orzechów - najlepiej zmielonych
  • garść rodzynek

Polewa:

  • 1 i 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 50g masła

Wykonanie ciasta:

Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo mąkę i olej, na końcu marchew, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, orzechy i rodzynki.

Piec w temp. 180 st. ok. 40 min.

Przygotowanie polewy: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z masłem, dobrze wymieszać na jednolitą masę, aby dało się rozsmarować na cieście.

Ciasto marchewkowe najlepiej smakuje jeszcze ciepłe z porcją serka waniliowego.

Smacznego!

Ciasto marchewkowe (wg Raj Smakosza). Ciasto w pełnej krasie. Kliknij, aby powiĂŞkszyĂŚCiasto marchewkowe (wg Raj Smakosza). Zbliżenie. Kliknij, aby powiĂŞkszyĂŚCiasto marchewkowe (wg Raj Smakosza). Najlepsze z serkiem waniliowym. Kliknij, aby powiĂŞkszyĂŚ
   
  
 

comments powered by Disqus


Producenci
Przepisy kulinarne
Opinie o Raj Smakosza na Opineo.pl
 
 

 
Akceptujemy bezpieczne płatności online poprzez PayU