Wyróżnienie w Rankingu Sklepów Internetowych 2015 w kategorii Żywność
Zaloguj się lub jako:
Sklep » Ciasta, desery, słodycze » Bułeczki drożdżowe z truskawkami

Bułeczki drożdżowe z truskawkami

Przepis wg Raj Smakosza

Składniki na ciasto (10-12 bułeczek):

  • 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki letniego mleka
  • 60g miękkiego lub roztopionego masła
  • 3 czubate łyżki cukru
  • 1 jajko i 1 żółtko
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 12g świeżych drożdży lub 7g drożdży suchych
  • 200g świeżych truskawek 

Składniki na kruszonkę:

  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 2,5 łyżki cukru
  • 1/2 opakowania cukru wanilinowego (8 g)
  • 30 g roztopionego masła

Wykonanie:

Do letniego mleka dodać cukier i świeże drożdże, wymieszać, pozostawić na kilka minut, aby drożdże "ruszyły". Suche drożdże można dosypać bezpośrednio do mąki. Tak przygotowany rozczyn zagnieść z pozostałymi składnikami na miękkie, delikatne, nie klejące się ciasto. Można podsypywać mąką, dopóki ciasto nie będzie odchodziło od ręki. Pozostawić do wyrośnięcia - powinno podwoić swoją objętość.

Można użyć też automatu do chleba. Składniki dodać w następującej kolejności: najpierw płynne, potem suche, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania ciasta (bez pieczenia!) na 1,5 godziny.

Po wyrośnięciu (lub wyjęciu z automatu) ciasto jeszcze raz szybko zagnieść i podzielić na 10 - 12 części. Uformować kulki o średnicy około 7 cm. Przykryć ściereczką i ponownie pozostawić do wyrośnięcia.

W tym momencie można przygotować kruszonkę: składniki wymieszać łyżką lub wyrobić ręką. Przygotować owoce, można rozgrzewać piekarnik.

Po wyrośnięciu dnem szklanki zrobić w kulkach wgłębienia. Należy mocno docisnąć, aby zrobila się "miseczka" na owoce. Ciasto i tak jeszcze wyrośnie. Bułeczki posmarować białkiem, którego nie zużyliśmy do ciasta. Do każdej "miseczki" wsypać trochę bułki tartej - wchłonie ona sok z truskawek, a ciasto pięknie się upiecze - nie będzie surowe pod owocami. Ułożyć truskawki - małe w całości, większe podzielić na połówki lub nawet ćwiartki, posypać kruszonką.

Piec w temperaturze 190 stopni C przez około 22 minuty. Wystudzić na kratce.

Smacznego!

Bułeczki drożdżowe z truskawkami (wg Raj Smakosza). Formujemy ciasto. Kliknij, aby powiĂŞkszyĂŚBułeczki drożdżowe z truskawkami (wg Raj Smakosza). Układamy owoce. Kliknij, aby powiĂŞkszyĂŚBułeczki drożdżowe z truskawkami (wg Raj Smakosza). Posypujemy kruszonką. Kliknij, aby powiĂŞkszyĂŚ
Bułeczki drożdżowe z truskawkami (wg Raj Smakosza). Gotowe. Kliknij, aby powiĂŞkszyĂŚBułeczki drożdżowe z truskawkami (wg Raj Smakosza). Smacznego. Kliknij, aby powiĂŞkszyĂŚ 

comments powered by Disqus


Producenci
Przepisy kulinarne
Opinie o Raj Smakosza na Opineo.pl
 
 

 
Akceptujemy bezpieczne płatności online poprzez PayU