Wyróżnienie w Rankingu Sklepów Internetowych 2015 w kategorii Żywność
Zaloguj się lub jako:
Sklep » Dania z warzyw » Bakłażany nadziewane

Bakłażany nadziewane

Przepis wg Raj Smakosza

Składniki:

  • całe bakłażany
  • świeża papryka
  • świeża cebula
  • pieczarki
  • wędlina
  • ser żółty starty na tarce

Bakłażany ponacinać wzdłuż. Cięcia powinny mieć około 1 cm głębokości i znajdować się dookoła bakłażana. Bakłażana posolić - sól powinna wejść w rowki, warzywo puści sok i dzięki temu stworzą się "kieszenie", w które bakłażana będziemy nadziewać. Po nasoleniu bakłażana odstawić na 10 minut, aby puścił sok.

W międzyczasie pokroić cebulę, paprykę i pieczarki - w cienkie plasterki. Warzywami, wędliną i wiórkami sera żółtego wypełnić kieszenie. Bakłażany ułożyć w naczyniu żaroodpornym z odrobiną oliwy, posypać po wierzchu żółtym serem. Zapiekać 45 minut w temperaturze 180 st. C.

Przed podaniem można pokroić w dość grube plastry. Wyglądają smacznie i kolorowo, a jeszcze lepiej smakują.

comments powered by Disqus


Producenci
Przepisy kulinarne
Opinie o Raj Smakosza na Opineo.pl
 
 

 
Akceptujemy bezpieczne płatności online poprzez PayU